Forrige side
Kong Frederik IX 1947 - 1972
Nęste side

Kong Frederik IX blev konge af Danmark i 1947. Normalt ville der være blevet udgivet en tronskiftemønt, men ikke denne gang. Danmark havde på det tidspunkt mangel på næsten alt inklusive sølv, så der blev ikke slået nogen speciel mønt.

I 1953 blev Grønlands status ændret fra at være en koloni til at være en ligestillet part af kongeriget. For at fejre dette besøgte kongefamilien øen.

Der blev også udgivet en sølvtokrone, som blev solgt for mere end pålydende. Tokronen er den første mønt, hvor Grønland er betegnet med inuiternes navn for området - Kalāllit Nunāt - Menneskenes Land.

I 1958 blev kronprinsesse Margrethe 18 år. Det betød at den sidste sølvtokrone blev udgivet. Hvor jubilæumsmønterne tidligere cirkulerede side om side med de almindelige mønter, ser man dem ikke mere på den måde, da mønterne sælges for mere end pålydende.

I 1960 introduceres 5 krone mønten. Den første bliver dog sølvfemkronen udgivet i anledning af kongeparrets sølvbryllup.

Kong Frederik IX havde 3 døtre, og den yngste af dem, prinsesse Anne-marie, bliv gift først. Den udvalgte var kong Konstantin af Grækenland. Brylluppet resulterede i en sølvfemkrone i 1974.

Den næste prinsesse, som blev gift, var Margrethe, som var tronarving. Kronprinsessen blev gift med grev Henri fra Frankrig. For at fejre brylluppet blev der udgivet en sølvtikrone i 1967.

Den sidste jubilæumsmønt udgivet i kong Frederik IX's regeringstid var en sølvtikrone slået i anledning af prinsesse Benediktes bryllup i 1968.De to 10 kronemønter hører til blandt de største udgivne mønter i Danmark.

Jubilæumsmønterne blev alle solgt til en højere pris end pålydende, og har derfor været særdeles sjældne i den normale pengecirkulation.

Forrige side   Nęste side