Forrige side Det 10. århundrede, ??? - 999
Grundlæggelsen af Danmark
Næste side

De første arkæologiske spor af mennesker i Danmark stammer fra et fund gjort i 1912. Fundet er nogle ben fra dådyr, som tydeligvis er blevet bearbejdet af mennesker for over 100.000 år siden!

Det meste af Danmark var dækket af indlandsis under den sidste istid, men da isen smeltede fulgte menneskene efter.

De første agerbrugere kom til Danmark for omkring 5.000 år siden og i løbet af de næste 1.000 år blev Danmark til et agerbrugsland med handelsforbindelser til de omgivende områder.

For 3.000 år siden var Danmark et rigt samfund. Danskerne lavede mange smukke ting ofte beklædt med guld. Den ornamentering man anvendte på den tid går igen på nutidens danske mønter og pengesedler.

Et musikinstrument, luren, kom også til verdenen. Luren kan ses som logo på dansk smør.

For cirka 2.300 år siden var grækeren, Pytheas, på en rejse til det nordlige Europa og fra Helgoland (Abalus) kunne han i det fjerne se en meget stor ø, som han kaldte Basilia. Basilia var Jylland! Pytheas' rapport er det først nedskrevne om Danmark.

For godt 2.100 år iden forlod 2 store stammer Danmark og drog sydpå. I alperne slog danskerne den romerske hær, men i stedet for at gå videre ned i Italien valgte de at 'besøge' Spanien, før de ville 'besøge' Rom.

Romerne var virkelig bange for de danske barbarer og samlede hære og i år 102 fvt. slog romerne danskerne, dog godt hjulpet af vejret, som på det tidspunkt var særdeles varmt, hvilket danskerne ikke rigtig kunne klare. Romerne var overraskede over at selv de danske kvinder, som var med, kæmpede bravt. Ganske få danskere overlevede slaget og blev fremvist på en sejrsparade i Rom.

Den danske handelssjæl overlevede i de danskere, som var tilbage i Danmark, og i de næste mange år havde danskerne stor handel med romerne. Danskerne eksporterede rav og importerede metaller og glasvarer.

Forrige side   Næste side