Forrige side Det 10. århundrede, ??? - 999
Grundlæggelsen af Danmark
Næste side

År 130 laver grækeren Ptolemaios det første kort over Danmark.

730 1. Forsøg

Utrecht biskop, Willibrord, forsøger at missionere i Danmark med absolute ingen succes.

Under hans besøg i Danmark besøger han også den danske konge, Ogendus, som han beskriver som en mand der er hårdere end sten og mere wild end et dyr.

Selvom biskoppen ikke har nogen succes, bliver han behandlet pænt mens han var i Danmark,.

793 Lindisfarne

Klosteret på øen Lindisfarne, som også kaldes Den Hellige Ø, bliver plyndret af vikinger. På det tidspunkt forventede ingen, at der ville komme et angreb fra søs. Plyndringen af Lindisfarne betragtes som begyndelsen på vikingetiden.

807 Irland

For første gang angriber vikinger Irland.

844 Lissabon

En vikingeflåde ankommer til Lissabon, Portugal. Vikingerne kæmper mod araberne, som tidligere har erobret dette romerske område.

850 Kirke

Ærkebiskop Ansgar bygger den første kristne kirke i Hedeby, som er en by bygget af den danske konge omkring år 810.

866 England

I november erobrer vikingerne den engelske by York. I år 870 udmønter kong Halvdan mønter i London!

898 Normandiet

Efter mange kampe og plyndringstogter i Frankrig bosætter vikinger sig i Normandiet. En slægtning af den normanske konge bliver konge af Frankrig.

960 Turisttur

En arabisk/spansk forretningsmand, Al Tortushi, er på besøg i Hedeby. Han fortæller, at der er en lille kristen menighed i byen, men de fleste af indbyggerne beder til Sirius. Kvinder kan forlange skilsmisse nårsomhelst, nyfødte børn druknes i havet, fordi de er for dyre at have. Når indbyggerne synger lyder det som hundegøen.

961 Norge

Den danske konge, Harald Blåtand, mobiliserer hær og flåde og erobrer Norge. Norge bliver tabt igen i 974. I 999 lægger kong Svend 1. (Tveskæg) planer for at tilbageerobre Norge.

Forrige side   Næste side