Forrige side Det 11. århundrede, 1000 - 1099
Vikingetiden
Næste side

Det 11. århundrede er karakteriseret af de mange krige, der er mellem de nordiske konger. De ønsker alle at være kongen, som regerer vikingerne.

Vikingerne er fremragende skibsbyggere og bygger skibe i mange forskellige størrelser. Nogle af skibene er handelsskibe og bruges til transport af gods.

Den fantasi man har om vikingeskibe er ikke handelsskibet men et skib, som er designet for plyndringstogter eller når vikingerne flyttede til nye områder.

1000 Norge

Den norske konge, Olav Tryggvesøn falder i et stort søslag, hvor en forenet svensk og dansk flåde under ledelse af den danske konge, Svend 1. (Tveskæg) slår den norske flåde.

1002 Danemordet

Den engelske konge, Ethelred er meget utilfreds med de mange vikingetogter til hans land. Han er overbevist om at de danskere, som har bosat sig i England, er en 5. kolonne og hjælper vikingerne. Kongen har formodentlig ret. Den 13. november laver han en massakre på danskerne, hvor et meget stort antal kvinder og børn bliver dræbt.

1003-1011 Vikingetogter

Da nyhederne om massakren nåede Danmark, opstod der et stærkt behov for hævn. Engelske byer blev plyndret og brændt ned af vikingerne. Endda i vintrene fandt vikingetogterne sted, hvilket aldrig var sket tidligere. Danskernes vrede var stor.

1013 England

Den danske konge, Svend 1. (Tveskæg) erobrer hele England, selv London bliver dansk. Den engelske konge, Ethelred flygter til Normandiet, hvor han får et ikke særlig behageligt asyl af den normanniske hertug, Richard 2., som har tætte forbindelser til de nordiske folk.

1026 Angreb

En forenet norsk og svensk flåde angriber Sjælland og Skåne. Den danske konge, Knud 1. (den store) giver nordmændene og svenskerne et overbevisende nederlag, så han ikke behøver at være nervøs for angreb fra Norge eller Sverige.

1027 Rom

Kong Knud 1. (den Store) tager til Rom. I påsken deltager han i kroningen af den tysk-romerske kejser, Konrad 2.

1066 Rod

Efter at kongen, Knud 1. (den Store) dør i 1035 har danskerne ingen stærk konge. De fleste af de områder Danmark har erobret bliver erobret af andre, mest norske konger og jarler. England bliver tabt i 1066 til den normanniske hertug, Wilhelm Erobreren. På en måde er England stadig regeret af vikinger, da normannerne oprindelig var vikinger.

1068 Sight-seeing

Den tyske magister, Adam of Bremen, besøger Danmark og laver en beskrivelse af de danske områder.

Jylland er gold og ufrugtbar og et sted hvor det er svært for mennesker at leve. Store dele af Jylland er dækket af urskov og kun ved bugter og fjorde lever der mennesker. De vigtigste byer er: Slesvig, Ribe, og Århus.

Fyn og de øvrige sydlige øer er mere civiliserede, den største by er Odinsvi i dag kendt som Odense.

Sjælland er en meget stor ø og velkendt over hele Europa for dets modige krigere. På Sjælland ligger den danske hovedstad, Roskilde, som også er den største by på øen.

Skåne er den smukkeste del af Danmark. Folkene der lever på et velopdyrket land. Skåne er den mest velhavende del af Danmark og er velforsynet med købmandsvarer, desuden er der over 300 kirker. Skånes største by er Lund.

Adam af Bremen fortæller os, at kongen, Svend 2. (Estrisøn) er meget vis, men danskerne selv er et meget ondt og barbarisk folk, som elsker at æde, drikke og have orgier, utro kvinder sælges som slaver.

En af de vigtigste guder før Kristendommen var Thor. Thor var guden for torden, landbrug og krig.

Thor var symboliseret af en hammer, og på den lille figur kan man se hans skæg forvandlet til en hammer.

1074 Democracy

Kongen, Harald 3. (Hén) udfærdiger love på demokratisk vis.
Forrige side   Næste side