Forrige side Det 12. århundrede, 1100 - 1199
Borgerkrige
Næste side

I det 12. århundrede fik Danmark et våben ligesom andre europæiske lande havde. Formodentlig var kong Valdemar 1. (den Store) den første, som brugte våbenet.

Det ældst kendte eksempel på brug af våbenet, stammer fra et laksegl, brugt af kong Knud 4. i år 1190.


Det 12. århundrede er også det århundrede hvor mange af de kendte landsbykirker blev bygget. Der blev bygget mere end 500.

1101 Det første møde mellem de 3 konger

Det første møde mellem de 3 nordiske konger finder sted nær mundingen af Götaelven.

Den danske kong Ejegod, den norske kong Magnus Barfot og den svenske kong Inge Halstensøn prøver gennem forhandlinger at bilægge deres uoverensstemmelser. Det lykkes og i de kommende år er der ingen krige mellem de skandinaviske lande.

1125 Skatter

De kristne kirker i Danmark begynder at opkræve skatter. Af de indkomne midler anvendes nogle til bygning af de mange kirker og resten samles til hobe.

1134 Tyskland

Mens en borgerkrig raser over hele Danmark, må Magnus på vegne af hans far, kong Niels, akceptere den tyske kejser, Lothar, som Danmarks og Danmarks konges lensherre. Danmark er en svag nation.

1146 To konger

Kong Erik Lam abdicerer, da han ønsker at blive munk. Kongen overdrager tronen til sønnen af kong Erik Emune og dennes elskerinde. Den nye konge, Svend 3. (Grathe) bliver kun anerkendt af befolkningen på Sjælland og i Skåne. I Jylland vælger danskerne en anden konge, Knud 3. - Danmark er nu delt i 2 kongeriger.

1157 En konge

I 1154 kommer endnu en konge, Valdemar til magten. Danmark har nu 3 konger og hver af dem prøver på at få magten over hele Danmark. I 1157 kommer det til en aftale, Valdemar bliver konge over Jylland, Knud bliver konge over Fyn og Sjælland og Svend bliver konge over Skåne.

Aftalen bliver fejret i Roskilde, men kong Svend har besluttet at dræbe de 2 andre konger. Kong Valdemar flygter til Jylland hvor det endelige slag finder sted. Valdemar 1. bliver den eneste konge af Danmark.

1162 Vokseværk

Danmark er stadig en svag nation og kong Valdemar er nødt til akceptere den tyske kejser Frederik Babarossa som Danmarks lensherre. Da kongen kommer tilbage fra hyldningen iværksætter han en genopbygning af forsvarsværket Dannevirke, som er grænsen mellem det egentlige Danmark og Tyskland. Kong Valdemar ved, at Danmark er ved at blive stærkere, så han erobrer Wolgast på den pommerske kyst. Wolgast er den første danske besiddelse på kontinentets østersøkyst.

1167 København

På en holm i Øresund ud for det lille fiskerleje Havn bygger biskop Absalon en borg. Denne borg er begyndelsen til København, som senere bliver Danmarks hovedstad.

1184 Virkelig dansk

Den tyske kejser Frederik babarossa befaler den nye danske konge, Knud 4. til at akceptere ham som lensherre. Kongen nægter - Danmark er igen en stærk nation.

1185 Østersømagt

Efter et slag må hertugen af Pommern anerkende den danske konge som lensherre.
Forrige side   Næste side